Forum

Wess122 ® Homepage ® Poland ® :: Forum :: Forum Kulinarne :: Ciasta itp.
 
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Ciasto Ptysiowe
Moderatorzy: wess122
Autor Odpowiedzi
wess122
nie lis 26 2006, 02:41

Zarejestrowany #1
Dołączył: sob lut 25 2006, 02:07
Miejscowość: Zielona Góra
postów: 49

12.5 dag mąki
4 jajka
sól [ szczypta ]
łyżeczka cukru

Do dużego garnka wlać wodę 1/4 litra [ 2 szklanki ] dodać masło i zagotować. Zestawić z ognia dodać przesianą mąkę z sola i cukrem. Ucierać na gładką lżniącą masę która powinna odchodzić od boków garnka.
Do lekko przestudzonej masy dodawać kolejno jajka i ucierać. Ciasto wyciskać lub nakładać na natłuszczoną blachę i piec około 20-25 min. w mocno nagrzanym piekarniku [ chyba nie muszę przypominać że nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia ciasta

Przepis z głowy. Napewno dobry.
Powrót do góry

Ciasto Ptysiowe   przepisy z Amiro.pl   


Strona WWW
Iga G.
nie cze 15 2008, 03:19
Gość
LUKROWANE LUKIERKI!!! 10, dziesięć landrynek, cukier puder, szczypiorek. Szczypiorek zagotować w wodzie godzine z cukrem pudrem na koniec wrzucić landrynki w kolorze białym. Efekt zielony MUROWANY!!! SMACZNEGO

[ Edytowany nie cze 15 2008, 07:31 ]
Powrót do góry


Iga G.
sob lis 29 2008, 01:52
Gość
~~Filety z kurczaka zawijane w szynce:p~~ 4 filety z kurczaka,4łyżki oliwy z oliwek przypr. ~~ rozmaryn,sól,ostra papryka ~8cienkich plastrów wędzonej szynki ząbek czosnku, 1cebula, 3 selery, 3 marchewki,2małe cukinie,1łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2szklanki wytrawnegobiałego wina, łyżeczka startej skórki cytryny:p~~ 1. Mięso opłukać zimną wodą i osuszyć. Filety podsmażyć na rozgrzanej oliwie na złotobrązowo. Zdjąć z patelni, opruszyć rozmarynem, solą i papryką, każdy filet zawinać w 2 plastry szynki. 2. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew,seler cukinie oczyscić umyć i pokroić w słupki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z białym winem. 3. Zeszklić cebule na oliwie dodac czosnek i warzywa i podsmazyć. Wlać koncentrat rozprowadzony w winie i dodać sól oraz paprykę do smaku. 4. Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 min. pod przykr. na małym ogniu . Wyjąć filety, a do warzyw dodać skórkę z cytryny. Smacznego
Powrót do góry


Iga G.
wto gru 02 2008, 08:47
Gość
ABSOLUT Pears Temptation ~~ 40ml ABSOLUT PEARS, 80ml soku żurawinowego, 40ml soku gruszkowego Cząstka gruszki do dekoracji mmm.....

[ Edytowany wto gru 02 2008, 08:49 ]
Powrót do góry


Iga G.
czw gru 18 2008, 03:14
Gość
PIERNIKOWE LUDZIKI:
500g mąki
szczypta soli
2 łyżki mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125g masła
120g cukru
90g melasy
1 jajko 60g sztucznego miodu
2 łyżki rumu

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kilka blach wysmarować masłem.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i wymieszać.



Zrobić w mące wgłębienie. Cukier, miód, rum i melasę włożyć do garnka i rozpużcić na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Rozpuszczoną masę wlać do mąki. Dodać ubite jajko i wyrobić na gładkie ciasto. Podsypać mąką, ponownie wyrobić, a następnie rozwałkować na grubożć 3mm. Odpowiednią foremką wyciąć tyle ludzików, ile to możliwe. Resztki ciasta zagnieżć, rozwałkować i wyciąć następne ludziki.



Piec20 minut. Pozostawić na kilka minut na blasze do ostygnięcia, a następnie przełożyć na ażurową podstawkę. Ludziki można polukrować


Można zrobić kolorowe cuda Milej zabawy i smacznego


[ Edytowany czw gru 18 2008, 03:18 ]
Powrót do góry


 

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System


 
e107
Free Google PageRank Display Code - Webspider.pl - Sprzedam, Kupie,  strone www Bloga
Czas generowania: 0.2664 sek., 0.0551 z tego dla zapytań. Zapytań do bazy danych: 36.